Apaw
AMCHAM BH upriličio prijem za prijatelje i predstavnike medija

AMCHAM BH upriličio prijem za prijatelje i predstavnike medija

10.07.2013

Američka privredna komora u BiH ili AmCham danas je u hotelu Bristol u Sarajevu organizovala prezentaciju za predstavnike medija kako bi se ovo udruženje na najbolji mogući način odužilo predstavnicima „sedme sile“. Prezentaciji i ugodnom druženju prisustvovale su brojne zvanice i ugledni ljudi iz svijeta ekonomije, kao i predstavnici medija, a među njima je bila i ekipa Source.ba portala. Svim prisutnim na početku prezentacije i druženja se obratila gospođa Violeta Čibukčić, koja je izvršni direktor Američke privredne komore u BiH, te je nakon što je pozdravila sve prisutne istakla:

„AmCham ili Američka privredna komora je nevladino i volontersko udruženje koje radi na teritoriji cijele BiH. Osnovano je 2001. godine sa ciljem promovisanja ekonomske saradnje između SAD-a i BiH. AmCham trenutno okuplja oko 60 članova. Članstvo u Američkoj privrednoj komori mogu zatražiti i dobiti sve firme koje su registrovane u BiH, ali i firme koje su registrovane u susjednim zemljama. Aktivnosti AmChama su sljedeće: identifikacija konstruktivnih rješenja i ekonomskih problema, utvrđivanje stvari koje ometaju članove da vode posao na fer i efikasan način, lobiranje za upoznavanje i uspostavljanje legislative u skladu sa međunarodnim standardima na osnovu slobode kretanja ljudi, promocija mjera koje štite interese AmCham članova, zalaganje za razvoj privrede u BiH, organizovanje redovnih sastanaka za članove, organizovanje seminara, predavanja i obuka koje predlažu članovi, obezbjeđenje savjeta i pomoći onima kojima je to potrebno, te podržavanje većeg obima investicija u BiH“.

Naime, za one koji ne znaju, priča o AmChamu u BiH počinje 2001. godine. Na inicijativu Beryl Blecher, koja je bila na funciji Ekonomskog Atašea pri U.S. Ambasadi u Hrvatskoj i Thomasa Millera tadašnjeg američkog ambasadora u BiH, okupile su se kompanije sa zajedničkim interesom - osnivanje udruženja koje će promovisati ekonomsku saradnju između SAD-a i BiH unapređenjem prijateljskih odnosa između kompanija i finansijskih institucija iz BiH i SAD-a. AmCham BiH je formiran da unaprijedi interese i gledišta američkih i ostalih stranih firmi u Bosni i Hercegovini, kao i bh. firmi u inostranstvu.

AmCham BiH igra važnu ulogu u poboljšanju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini i promovisanju visokih standarda komercijalne prakse. AmCham BiH okuplja preduzeća i organizacije iz svih sektora privrednog i društvenog života. Komora ujedinjuje pravne i konsultantske kompanije, agencije za odnose s javnošću, marketing i oglašavanje, neprofitne i obrazovne organizacije i ustanove, građevinske kompanije, farmaceutske kompanije i predstavništva, proizvođače hrane i pića, proizvođače duhanskih proizvoda i razne finansijske institucije. AmCham zajednica se proteže dalje prema kompanijama koje nude kurirske usluge, proizvođačima robe široke potrošnje i usluga, putničke agencije i ICT kompanije. Faruk Telibećirović, Adnan Ramčić, Edin Fetahović, Sandra Kasalo-Fazlić, Edin Fetahović, Mirna Milanović-Lalić, Vanja Mihalj i Mircea Draja čine Upravni odbor AmChama.

Na kraju prezentacije, gospođa Violeta Čibukčić se zahvalila svim prisutnim, posebno medijima, te je istakla:
„Mediji su nam najbitniji tokom svih ovih kampanja, stoga smo vas danas pozvali kako bi vam se zahvalili na svemu što ste učinili za nas, što ste nas pratili. Jako smo ponosni zbog svega što ste učinili za nas i hvala vam što pratite rad AmChama“.

Foto galerijaCopyright © 2022 Sva prava zadržana od strane autora!

Design & development: triptih